LINK

TIJDSCHRIFT VOOR LINKS-LIBERALISME

LINK 7 – februari 2007

link_2007_02_cover
Op 6 augustus 2006 ontviel ons Hugo Schiltz. Bij de redactie van LINK rijpte het idee om een hommage- nummer te brengen aan iemand die ons project een warm hart toedroeg. Reeds in ons vorige nummer, het eerste dat volgde op zijn overlijden, werd het eerbetoon van Godfried van der Perre gepubliceerd. De tijd was toen te kort om het volledige nummer rond Hugo op te bouwen, temeer we auteurs wensten aan te trekken uit het ruime werkveld waarin Hugo actief was. Het was een aangename vaststelling dat alle aangezochte personen dadelijk en zonder voorbehoud bereid waren dit nummer te stofferen. Meer nog: stuk voor stuk vonden ze het een eer een bijdrage te kunnen neerpennen voor iemand waarvoor ze, zoals U straks bij het lezen wel zult vaststellen, een grote waardering en een intense band mee hadden opgebouwd. We hadden nog prominenten uit de kunstwereld, collega’s uit zijn academische activiteiten en grote spelers uit het economisch veld kunnen aanspreken. Maar dit had de opzet van dit tijdschrift overstegen. We hebben ons dus opzettelijk beperkt.

Met dit nummer slaagt LINK er wel in om diverse facetten van zijn politieke handelen te belichten. Dat net twee journalisten, Kris Hoflack en Pol Vandendriessche, die momenteel beiden leidinggevend zijn bij de grootste tv-stations van Vlaanderen, bereid waren een persoonlijke gekleurde bijdrage te leveren, zegt veel over de waardering die in hun middens voor Hugo Schiltz bestond. Het kostte evenmin moeite om twee toenmalige collega’s vice-premiers, beiden van de andere taalrol, beiden aanvankelijk sceptisch en misschien zelfs diametraal tegenover hem gepositioneerd, een eerbetoon te laten schrijven. Philippe Moureaux en Melchior Wathelet beschrijven hoe hun aanvankelijke scepsis vergroeide tot een ware vriendschap, in volle respect voor hun oud-collega die zijn principes niet verloochende.

Het interview met Vic Anciaux en het artikel van Frank Ingelaere bieden ons een inzicht in de moei-zame strijd die Hugo vaak ook in eigen kringen moest voeren om zijn politieke dromen te realiseren. En dat die dromen naast een verregaand federalisme ook een strijd voor een pluralistische samenleving omvatten, mag onderlijnd worden. U zult het me vergeven dat zijn pleidooi voor een links-liberale partij me nog steeds beroert.
Waar de bijdrage van Frans-Jos Verdoodt ons een schets geeft van een gezamenlijke strijd die hij met Hugo voerde voor een welbepaald dossier, de realisatie van een onafhankelijk archief en documentatiecentrum van het Vlaams-Nationalisme, zet Herman Lauwers op een bijzonder warme, gevarieerde en zelfs humoristische wijze een totaalbeeld van Hugo neer. Het is een portret geworden zoals enkel de beste schilders kunnen maken.

Deze hommage zou geen echte hommage aan Hugo zijn mochten we ook de nieuwe generatie niet aan het woord laten. Thomas Leys durfde het aan om na te denken over morgen. Ik weet dat Hugo er zijn kanttekeningen bij zou maken, maar innerlijk fier zou zijn mee te hebben geknutseld aan de vorming van een opkomende groep politici. En dat zijn eigen zoon, Willem-Frederik, het voorwoord wou schrijven, is iets waarvoor onze redactie bijzonder dankbaar is.

Dit tijdschrift is geen liber amicorum, laat staan de politieke memoires van Hugo Schiltz. Het is vooral een aanzet tot meer, veel meer, want de rijkdom van Hugo’s politieke en intellectuele erfenis is niet in de beperktheid van dit tijdschrift te vatten.

FEBRUARI 2007

Edito – Geert Lambert
Ter nagedachtenis van Hugo Schiltz – Godfried van de Perre
Werken aan het beroepsonderwijs: 3 getuigenissen uit het veld – Ingrid Scheldeman,
Steven Broos en Damienne Tant
Werken aan het beroepsonderwijs: antwoord van de Minister – Frank Vandenbroucke
De ondernemer eerst! Een analyse van het economische discours van het Vlaams Belang – Hilde Coffé
Een toekomst voor onze wettelijke pensioenen: de notionele rekeningen – Prof. Pierre Devolder
Wie niet weg is, is gezien: de vraag om regularisatie en migratie – Tetty Rooze
Adieu, linkse arbeidersklasse? – Anton Derks
Het Baskisch vredesproces – Begoña Lasagabaster Olazabal
Boekbespreking: waarom vrouwen beter verdienen (maar mannen meer krijgen): een kritisch
essay over de sekseloonkloof – Sofie Cleeren
Boekbespreking: De geschiedenis van België na 1945 – Koen Vanbrabant
Boekbespreking: De geschiedenis van ‘la gauche caviar’ – Frank Ingelaere
Quod non – Herman Lauwers
Colofon

Advertenties

No comments yet»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: