LINK

TIJDSCHRIFT VOOR LINKS-LIBERALISME

LINK 14 – oktober 2008

link_2008_10_cover1
De Nederlandse historicus Ernst H. Kossmann noemde de natie in de Nederlanden een tuchteloos probleem. Dit blijft zeker opgaan voor het Zuiden waar na bijna anderhalf jaar van stilstand een dialoog tussen de gemeenschappen werd opgestart waarvan de uitkomst onzeker is. Buitenlandse waarnemers kijken onwennig aan tegen de crisis van het Belgische samenlevingsmodel, dat vaak als een voorbeeld voor een verder integrerend Europa wordt vooropgesteld, en stellen soms omstreden oplossingen voor. Zo bepleitte de Nederlandse populistische politicus Geert Wilders een fusie van Vlaanderen en Nederland. In dit nummer vindt u een nuchterder pleidooi voor praktische samenwerking tussen de Lage Landen van een ander Nederlands politicus, mét Beneluxervaring.

Terwijl de Georgische crisis en de aandacht voor China n.a.v. de Olympische spelen nogmaals illustreren dat de machtsverhoudingen in de wereld verschuiven, blijft België kampen met een federale regering van vastgelopen zaken, behalve voor wat betreft het veiligstellen van de belangen van de Franse energiebaronnen, het versoepelen van de wapenwetgeving en het uit de financiële put helpen van bankiers die het niet zo nauw namen met de code van deugdelijk bestuur voor beursgenoteerde bedrijven. Deze werd door één van henzelf ontworpen en voorgesteld als een staaltje van zelfregulering die nadere regelgeving door de overheid overbodig maakt.

Ondertussen worden andere maatschappelijke problemen niet doeltreffend aangepakt. Dit is onder meer het geval met het migratiebeleid, dat gelet op voorspellingen dat in 2050 wereldwijd 250 miljoen mensen zullen verhuizen als gevolg van de klimaatverandering een ernstige beleidsuitdaging zal blijven. In dit nummer wordt nader ingegaan op het dossier van de mensen, en in het bijzonder kinderen, zonder papieren.

Naar aanleiding van het Russische optreden in Georgië werd soms voortvarend gesproken van een ‘nieuwe Koude Oorlog’, terwijl de huidige context verschilt van dat vroegere proces van spanningen tussen Oost en West. Verderop poneert prof. em. Y. Vanden Berghe, die onlangs ‘De Koude Oorlog. Een nieuwe geschiedenis’ publiceerde, hierover 40 stellingen. Voorts wordt aandacht besteed aan de herziening van de Europese veiligheidsstrategie en het concept van de menselijke veiligheid dat daarbij voorgesteld wordt door een Londense onderzoeksgroep. Andere artikels gaan nader in op de nadruk die daarbij gelegd wordt op de mensenrechten (de Griekse casus toont aan dat die ook in Europa niet steeds nageleefd worden) en op de link tussen klimaatverandering en internationale handel.

Tenslotte wordt de in het vorige nummer aangevatte queeste naar de theoretische positionering van het links-liberalisme afgerond met een bijdrage over zijn verhouding tot het gemeenschapsdenken.

LINK – oktober 2008
3 Voorwoord – Frank Ingelaere
4 Mensen zonder papieren: tussen wanhoop en hoop – Frank Wauters
9 Vrijheidsberoving van minderjarige vreemdelingen – Wouter Vandenhole en Elisabeth Lommée
15 Pact van de Lage Landen. Pleidooi voor meer samenwerking in de delta van Rijn, Maas en Schelde – Jan Schinkelshoek
20 Links-liberalisme: strekking of stroming? – Herman Lauwers
33 Veertig stellingen over de Koude Oorlog – Yvan Vanden Berghe
39 Ingrediënten voor de herziening van de Europese veiligheidsstrategie – Mary Martin
43 Internationale handel en klimaatverandering – Alain Lipietz
47 Vrijhandel als instrument voor mensenrechten – Jan Wouter Langenberg
50 De getolereerde onverdraagzaamheid tegenover minderheden in Griekenland – Panayote Dimitras
53 Boekbespreking ‘De Staat van Verschil’ – Bart Caron
55 Boekbespreking ‘Tolerantie en actief pluralisme’ – Frank Ingelaere
57 Quod non – Herman Lauwers
59 Colofon

Advertenties

No comments yet»

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: